soort
onderwijs

Op het Insula College mavo in Dordrecht volg je mavo-onderwijs met mavo/havo-brugklassen. Hier komen theorie en praktijk samen. Met ons praktijkgerichte onderwijs en praktijklokalen brengen wij de praktijk samen met jou tot leven. Leren door doen dus!

Mavo/havo-brugklas

Mavo/Havo-brugklas

Alle leerlingen op de locatie Koningsstraat komen in het eerste jaar in een mavo/havo-brugklas. Stroom je na de brugklas door naar mavo 2, dan blijf je je lessen volgen in je vertrouwde omgeving op de Koningstraat. Stroom je na de brugklas door naar havo 2 of een ander niveau? Dan ga je naar een andere locatie van het Insula College.

Normale brugklassen of accentklassen

Bij ons kun je kiezen voor een normale brugklas of voor een accentklas. In een accentklas besteed je, samen met jouw klasgenoten, een paar uur per week extra aan het vakgebied van jouw interesse: techniek, sport of kunst. Je volgt dezelfde lessen en hebt evenveel lesuren als leerlingen uit de reguliere brugklassen, maar dan met een accent op techniek, sport of kunst.

ICT-rijk onderwijs

Op het Insula College werken we veel met digitaal lesmateriaal. Dat maakt de lessen actueler en beter op maat. Daarnaast zetten we ICT in waar het meerwaarde heeft. Leer bijvoorbeeld bij techniek een robot programmeren, maak bij Engels je eigen vlog en doe bij wiskunde een quiz met coördinaten en qr-codes. Je werkt zowel op school als thuis met een Apple iPad. Deze kan je, met korting, via school aanschaffen.

Maar we doen niet alles online en digitaal; we geloven ook in de kracht van offline onderwijs. We zoeken daarom steeds naar een middenweg tussen online en offline waarbij de kwaliteit van ons onderwijs altijd voorop staat.

Cultuurprofielschool

Kunst en cultuur vinden we belangrijk. We geloven dat ze een onmisbare bijdrage leveren aan de ontwikkeling van jonge mensen en een belangrijke voorwaarde zijn voor succesvol leren. We bieden kunst- en cultuurvakken aan, organiseren culturele activiteiten als film- en theaterbezoeken en werken samen met culturele organisaties en personen uit het werkveld.

Als enige in de regio zijn we een door de Vereniging voor CultuurProfielScholen (VCPS) erkende cultuurprofielschool.

Extra's

Op het Insula College dagen we je uit groots te dromen. Heb je internationale ambities en reis je graag naar het buitenland? Of houd je het dichter bij huis en zet je je, samen met je klasgenoten, in voor inwoners van Dordrecht en maak je zo een groots verschil?

Internationalisering

Begrip en respect voor andere culturen en mensen vinden we belangrijk. We bieden onze leerlingen verschillende mogelijkheden om naar het buitenland te gaan. Zo werken we samen met Erasmus+ voor leerlingen die graag op uitwisseling willen. Ook gaan we op excursie naar Londen, Parijs of de Ardennen. En organiseren we een skireis voor de leerlingen die LO2 kiezen in hun vakkenpakket.

Samen met leerlingen kijken we over grenzen heen en werken we aan wereldburgerschap.

Burgerschap

Burgerschap vinden we belangrijk. In de bovenbouw besteden we hier extra aandacht aan. Dat doen we samen met Dordtse Helden. Zij helpen onze leerlingen met challenges meer betrokken te zijn bij de samenleving.

Zo werken we samen aan een sociale Dordtse samenleving waarin mensen meer omzien naar elkaar.

Accentklassen

Als leerling op het Insula College mavo kom je in het eerste jaar in een mavo/havo-brugklas. Je kan kiezen voor een ‘gewone’ brugklas of voor een accentklas. In een accentklas besteed je, samen met jouw klasgenoten, een paar uur per week extra aan het vakgebied van jouw interesse: techniek, sport of kunst.

Kies je voor een techniek-, sport- of kunstaccentklas, dan kom je met leerlingen met dezelfde interesses in een klas. Je volgt dezelfde vakken en hebt evenveel lesuren als leerlingen uit de reguliere brugklassen, maar dan met een accent op techniek, sport of kunst. De accentklassen volg je in de onderbouw, dus in het eerste en tweede jaar. En ook in de bovenbouw kun je bij ons, in tegenstelling tot veel andere middelbare scholen, kiezen voor verdieping in techniek, sport of kunst.

Accentklas techniek

Hoe kun je 3D-printers slim inzetten? Hoe maak je je eigen ledlamp? En hoe programmeer je een robot? Je leert het allemaal in de techniekaccentklas. Je krijgt per week twee uur extra techniekles waarin je aan de slag gaat met jouw technische vaardigheden. Daarnaast krijg je gastlessen van experts uit het werkveld en ga je op excursie en bedrijfsbezoek.

Iedere zes weken mag je, samen met jouw klasgenoten, aan de slag met een opdracht voor een echt bedrijf. Samen zetten jullie je tanden in een praktijkgerichte, actuele uitdaging. Denk bijvoorbeeld aan een bierbrouwer die een nieuw systeem wil ontwikkelen waarmee hij kratten slimmer kan stapelen.

Accentklas sport

Ben jij altijd in beweging en vind je het leuk om ook kennis te maken met uiteenlopende sporten als schaatsen, sportklimmen, flagfootball of golf? Naast de reguliere lessen lichamelijke opvoeding volg je in de sportaccentklas extra sportlessen en clinics om je technieken en vaardigheden te verbeteren. Deze clinics krijg je van experts uit de sportwereld. Veel activiteiten zijn op locatie in en om Dordrecht. Je krijgt per week een uur minder tekenen/handvaardigheid.

In de gymlessen is er ook veel aandacht voor het leidinggeven en coachen bij spelsporten en atletiekonderdelen. Tijdens sportdagen van de onderbouw mag je jouw kennis van scheidsrechteren zelfs in de praktijk brengen. En zijn er grote sportevenementen in de omgeving, zoals het WK Shorttrack? Dan brengen we daar natuurlijk een bezoek aan!

Accentklas kunst

Ben je graag creatief bezig en vind je het leuk om te tekenen, schilderen of fotograferen? Voel jij je helemaal thuis in de wereld van toneel, dans of film? Dan is de kunstaccentklas echt iets voor jou. Je krijgt twee uur per week extra les in kunst en cultuur. Je volgt workshops van kunstenaars uit Dordrecht en gaat aan de slag met je eigen technieken en vaardigheden.

Tijdens de lessen komen er verschillende kunstdisciplines aan bod; van multimedia tot fotografie en van schilderen tot beeldende kunst. Daarnaast bezoeken we kunstenaars in hun atelier of gaan we op museumbezoek. Je eigen werk mag je regelmatig presenteren op school.

Organisatie

Om ieder kind het beste uit zichzelf te laten halen, heb je toegewijde en vakkundige docenten en professionals nodig. Die hebben we op de Koningstraat. Samen hebben we één doel: goed en persoonlijk onderwijs bieden aan onze leerlingen. We werken met korte lijnen en kunnen snel schakelen als het nodig is. Dit komt het onderwijs ten goede.

Locaties & niveau’s

Het Insula College heeft drie locaties in Dordrecht: Leerpark (vmbo), Koningstraat (mavo) en Halmaheiraplein (havo, atheneum en gymnasium).

Op alle locaties werkt een betrokken en deskundig team iedere dag weer aan de beste begeleiding en ondersteuning van onze leerlingen. Het Insula College is onderdeel van Stichting H3O.

Stichting H3O

Stichting H3O verzorgt christelijk(e) opvang en onderwijs in Dordrecht voor kinderen en jongeren van 0 tot 18+. We benaderen opvang en onderwijs via hoofd, hart en handen. Daar verwijzen de drie H’s in onze naam naar. Het betekent dat we onze leerlingen cognitieve, emotionele en praktische vaardigheden aanleren.

Contactpersonen

Werken bij Insula College

Kun je goed met kinderen omgaan? En wil je ze helpen te worden wie ze daadwerkelijk zijn? Bij het Insula College kun je, direct of indirect, het verschil maken voor onze leerlingen. 

Bekijk hier welke vacatures we op dit moment open hebben staan.

Veilig schoolklimaat

Op het Insula College vinden we een sociaal veilige en vertrouwde lesomgeving belangrijk. We doen er alles aan om jou een fijne en prettige schoolperiode te bieden. Want als je met plezier naar school gaat, is leren veel leuker.

Anti-pestprotocol

Pesten, online én offline, gaan we direct tegen. Hoe we dat doen, lees je in ons anti-pestprotocol. Daarnaast hebben we een eigen anti-pestcoördinator: meneer Bezemer. Leerlingen die te maken krijgen met pesten, of daar vragen over hebben, kunnen bij hem terecht. Hij coördineert ook het anti-pestbeleid van onze school.  

Een goed leerklimaat vinden we belangrijk. Pesten, maar ook ongepast gedrag, intimidatie, diefstal en agressie staan we niet toe. Door te investeren in een goede vertrouwensband met onze leerlingen, een veilig schoolklimaat, videobewaking en heldere schoolregels proberen we dit soort incidenten zo veel mogelijk te voorkomen. 

Ondersteuning

Heb je dyslexie of moeite met leren? Hulp nodig bij het plannen van je huiswerk? Ben je onzeker over je eigen kunnen? Bij ons op school is er ruimte voor persoonlijke ondersteuning en begeleiding, op een manier die past bij jou.

Persoonlijke begeleiding

Hier zien we jou en hebben we oog voor al jouw talenten én behoeftes. Wij bereiden je met goed en persoonlijk onderwijs voor op de wereld van vandaag en morgen. Dat doen we met onze docenten en professionals als een zorgcoördinator, vertrouwenspersoon, decaan en anti-pestcoördinator. Ook voor leerlingen die behoefte hebben aan extra aandacht, hebben we deskundige mensen klaarstaan.

Mentorbegeleiding

Elke klas heeft een eigen mentor. Van hem of haar krijg je studieles en heb je individuele gesprekken over bijvoorbeeld je ontwikkeling of behoefte aan ondersteuning.

Als je ergens mee zit, op school óf thuis, dan is je mentor je eerste aanspreekpunt. Met hem of haar kun je alles bespreken. Je mentor gaat, samen met jou, op zoek gaan naar een passende oplossing en verwijst je eventueel door naar onze deskundige en ervaren begeleiders.

Dyslexie

Heb je dyslexie en beschik je over een dyslexieverklaring, dan kijken we samen wat jij nodig hebt om toch zo goed mogelijk mee te kunnen op school. We kunnen op verschillende manieren rekening houden met dyslectische leerlingen. Bijvoorbeeld met extra tijd bij toetsen, vaker mondelinge toetsen of aangepaste boordeling ten aanzien van typische dyslectische fouten.

Daarnaast nemen we in de eerste weken van de brugklas bij alle leerlingen zonder dyslexieverklaring een dyslexietest af. Zo weten we zeker dat we niemand met dyslexie over het hoofd zien en dat we iedere leerling de juiste begeleiding kunnen bieden.

Medezeggenschap

Medezeggenschapsraad (MR)

Leden van de Medezeggenschapsraad (MR) van het Insula College praten en denken mee over het beleid van de school. De MR vertegenwoordigt alle leerlingen, ouders/verzorgers en medewerkers van het Insula College.

Wil je ergens meer over weten? Dan kun je altijd terecht bij de leden via mr@insulacollege.nl.

Locatieraad (LR)

Elke locatie van het Insula College, waaronder de mavo-locatie aan de Koningstraat, heeft ook een eigen Locatieraad (LR). Waar de MR vooral locatieoverstijgende kwesties bespreekt, richt de LR zich op zaken die een bepaalde locatie aangaan. De LR komt gemiddeld iedere twee maanden samen.

Wil je ergens meer over weten? Dan kun je altijd terecht bij de leden van de LR via lr@insulacollege.nl.